Prof. Dr. Gregory Randolph İle Röportaj

1- Geriye dönüp en başından baktığınızda, cerrahi alanı seçmenizde ilginizi çeken neydi ve baş-boyun cerrahisine girmenizde sizi ne etkiledi?

Baş-boyun cerrahisiyle ilgilenmeye CORNELL ‘de tıp öğrencisiyken başladım. CORNELL’e bağlı Memorial Sloan-Kettering Hastanesi’nde rotasyonlarımız vardı. Bu dönemde tiroid ve boyun cerrahisinde rotasyon yaptım. Bu tecrübe ve boyunun güzelliği beni tiroid ve paratiroid cerrahisine çekti.

2- İlk başladığınız zaman baş ve boyun cerrahisinde neler yapılıyordu? Bu süreçte baş ve boyun cerrahisi nasıl gelişti? Önümüzdeki 10 yıl içinde nelerin değişeceğini bekliyorsunuz?

Baş ve boyun cerrahisi, ben başladığım zaman, tiroid cerrahisinden ziyade öncelikle skuamöz hücreli kanser üzerine odaklanmış durumdaydı. Tiroid cerrahisi sayısı o zamanlar Massachusetts Eye and Ear Infirmary yıllık verilerine göre yılda 10’un altındaydı. Larinks, rekürren laringeal sinir ve lenf nodlarını çeşitli yönlerinin bilgilerine dayanarak tiroid ve paratiroid cerrahisinin, baş –boyun cerrahisi içindeki payı giderek artmaktadır.

3- Sizce Boyun Endokrin Cerrahisini kim yapmalı? Genel Cerrahi mi, KBB mi?

Genel Cerrahi uzmanları da, KBB uzmanları da tiroid ve paratiroid cerrahisi yapacak eğitim ve vasıftadırlar. Kendi tecrübelerime göre , en iyi hasta tedavisi ve eğitim imkanı, beraber işbirliği içinde çalışmalarımızda ortaya çıktı. Bu küçümsenmeyecek derecede önemli bir noktadır. Tiroid ve paratiroid cerrahisi alanında hepimizin katılımı mevcut. Şunu kuvvetle söylüyorum ki tüm hastalara karşı işbirliği içerisinde beraber çalışmamız bizim sorumluluğumuzdur. Massachusetts Eye and Ear Infirmary ve Mass General Hospital‘da bunu model olarak uyguluyoruz.

4- Endokrin cerrahisi eğitimi almadan bir genel cerrah ne kadar endokrin cerrahisi yapmalıdır?

Bence, endokrin cerrahisi ileri eğitimi, bireye önemli avantaj sunuyor. Ancak, asistanlık sırasında tiroid ve paratiroid cerrahisi konusunda öğrenilen bilgiler pek farklılık göstermeyebilir. Pek çok cerrahın, Endokrin Cerrahisi yandal eğitimi almadan da tiroid ve paratiroid cerrahisine yeterince hazırlanmış olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, bu konudaki yandal eğitiminin kişiye bir avantaj sağlayabileceğini, ancak tiroid ve paratiroid cerrahisi yapmak için gereken bir ihtiyaç olmadığını düşünmekteyim.

5- Günümüzde baş–boyun cerrahisindeki en büyük gelişme sizce nedir?

Sanırım rekürren laringeal sinirin elektrofizyolojik monitörizasyonundaki yeni metodlar ve papiller tiroid kanserlerinde nodal tutulumun değerlendirilmesi ile bunun yönetimi konusundaki yeni yöntemler önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli gelişmeler olacak iki alanı oluşturuyor.

6- ATA 2009 kılavuzu hakkındaki kişisel düşünceniz nedir? Ne gibi revizyonlar yapılması gerekiyor?

Ben 2013 ATA kılavuzu hazırlığında görev alıyorum. Kılavuzda bir çok değişiklik olacak. Bu değişiklik, santral boyun diseksiyonu hakkında yeni bir tartışma ve tiroid cerrahisinde laringoskopiye ilişkin öneriler içeriyor.

7- Bir Amerikan cerrah olarak, klinik bakış açısıyla Avrupa Endokrin Cerrahisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence Avrupa’da endokrin cerrahisinin kalitesi gayet üstündür. Amerikan cerrahlar, Avrupalı meslektaşlarından çok şey öğrenebilirler.

8- Nobel Ödülü bir cerraha verilecek olsa sizin adayınız kim olurdu? Neden?

Benim aklımda endokrin cerrahi alanında cerrahinin önde gelenleri Orlo Clark ve Jatin Shah var. Bu kişiler yıllarını, cerrahide liderliğe ve eğitici çok başarılı operasyonlara vermişlerdir. Kendi kariyerimde hep bu iki kişiyi örnek aldım.

9- Ailenize günlük ne kadar zaman ayırıyorsunuz ve ailenizle beraber en çok ne yapmak hoşunuza gidiyor?

Ne yazık ki ailemle istediğim kadar vakit geçiremedim. Çocuklarımız koleje gidiyor veya koleji bitirdiler. Bu yüzden haftasonlarımı olabildiğince eşim Lorraine ile birlikte geçiriyorum. Beraber yürüyüş yapmaktan ve bisiklete binmekten keyif alıyoruz.

10- Son soruya uygun olacak şekilde; boyun endokrin cerrahisi hakkında tecrübelerinizden oluşan bilginizle şu anki ve gelecekteki meslektaşlarınıza aktaracağınız kelimeler ne olurdu?

Genç meslektaşlarıma, endokrin cerrahisiyle ilgili uygun danışmanlar bulmalarını tavsiye ediyorum. Genç cerrah, kendisi için kimin yazıları daha önemli ise, o kişilere odaklanmalı ve onları takip etmelidir. Bu kişileri arayıp bulun ve kılavuzluklarından yararlanın.

Çeviri: Dr. Tufan GÜMÜŞ

İngilizce olan orjinal röportaj metni için tıklayınız.