Prof. Dr. Yusuf Bükey İle Röportaj

1. Sayın Hocam, Endokrin Cerrahisine ilginiz nasıl başladı?
Asistanlığa başladım ilk yıllarda Prof.Dr.Erol Düren’in yanında çalışmaya başlamam ile birlikte kendimi endokrin cerrahisi içinde buldum.Zaman içerisinde aynı klinik içinde başasistan olarak kalmam nedeniyle endokrin cerrahi benim için bir branş oldu.
 
2. Eski dönemlerde Endokrin Cerrahisi alanında ne gibi sorunlar vardı? Şimdiki sorunlar sizce neler?
Eski dönemlerde bugünkü kadar yüksek çözünürlüklü görüntüleme ile kesin lokalizasyon intraoperatif rehberlik ve tetkik imkanları sınırlı idi.Dolayısıyla daha majör cerrahi yaklaşımlar gerekiyordu.
Bugün ise teknolojinin gereği gibi kullanılmaması bu işte tecrübeli cerrahların teknolojiyi ve değişen prensipleri yeni nesile aktarmadaki güçlükleri önemli sorun olarak görmekteyim.  
 
3. Türkiye’de Endokrin Cerrahisinin konumunu nasıl buluyorsunuz?
Kendi cerrahi geçmişim ve bulunduğum klinik itibari ile dünya standartlarına uygun bulmaktayım.
 
4. Yeni nesile Endokrin Cerrahisi açısından önerileriniz nelerdir?
Muhakkak genel cerrahi eğitiminden sonra özelleşmiş endokrin cerrahi merkezlerinde eğitim alınması öncelikli önerim olmakla birlikte, cerrahi çalışmalarının çoğunu tiroid bezi üzerinde sınırlandıran oldukça becerikli yeni nesil cerrahların eğitimlerini ve cerrahinin eğitimsel ve organizasyonel imkanlarının fark edilmesini sağlayacak daha gerçekçi bir plan yapılmalı ve bu cerrahların kendi sorumluluk bölgelerinde bu ameliyatları yapabilmesi sağlanmalıdır.
 
5. Yurtdışında endokrin cerrahisi eğitim programlarına olan bakış açınız nedir?
Birçok ülkede endokrin cerrahi alanında geleneksel yöntemleri değiştirmek için radikal değişiklikler çeşitli şekillerde yapılmaktadır bu yeniliklerin kişinin mesleki düzeyde nerede olduğunu görmesi için eğitim programlarınakatılmasını öneririm.
 
6. Sizce bundan sonraki 10 yılda endokrin cerrahisinin hangi konularında ilerlemeler yaşanacak? Endokrin cerrahisini nasıl bir değişim bekliyor?
Teknolojik açıdan çok fazla bir değişim olacağını zannetmiyorum ancak yeni enstrümanların cerrahiye girmesi  (sinir monitörleri, robot, damar kapama cihazları, endoskopik teknikler) ameliyatların minimal invaziv girişimlerle daha emniyetli ve süratli yapılmasına olanak sağlayacaktır.
 
 7. Kalite açısından son 10 yıldaki cerrahi asistan eğitimi daha önceki yıllara göre değişti mi? Değişti ise ne yönde ve nasıl?
Kesinlikle değişti. Genel cerrahi eğitimi alan asistanlar özelleşmiş birimlerin çoğalması ile birlikte onların yeterli teknik seviyeye ulaşmaları ve karmaşık olguları tedavi etmek için gerekli bilgi birikimine sahip olmaları sağlandı.Sonuç olarak doğru tedaviler uygulanmaya başlandı.

Prof. Dr. Yusuf Bükey'in özgeçmişine ulaşmak için tıklayınız...