TİROİD OKULU

Değerli Meslektaşlarımız;

   Endokrin Cerrahisi Derneği olarak yaptığımız aktivasyonların içine bir yenisini eklemek istiyoruz. Kendi konusunda bilgi-görgü ve  bilimsel standartı yükseltmeyi amaçlayan derneğimiz, yurtiçi eğitim programını planlamaktadır. Genel cerrahlar, endokrin cerrahları ve adayları, asistanlar, nın kaynaşacağı bu program endokrin cerrahisinin önemli konularını kapsasa da “TİROİD  OKULU” olarak tanımlanabilir. Aşağıda programı verilen bu eğitim uygulanmasını isteyen her hastanede verilecektir. Bu eğitime katılacak hastanelerden ECD ile birlikte çalışacak hekim arkadaşların yardımlarını bekliyoruz.

ENDOKRİN CERRAHİSİ DERNEĞİ MERKEZ VE YURTİÇİ EĞİTİM PROGRAMI

   Endokrin Cerrahisi Derneği (ECD)’nin ana hedeflerinin bir tanesi, endokrin cerrahisi konusunda çalışan cerrahların ve bu konuya eğilimli cerrah adaylarının bilgi, teknik ve teknolojik gelişmeler konusunda çağdaş standardını sağlamaktır. Bu amaca yönelik çalışmalar; cerrah ve adayları arasında birleşmeyi sağlamak, bilgi alışverişini geliştirmek, çağdaş teknik ve teknolojik gelişmelerin ortaklaşmasını  kapsamaktadır.

   Mesleki dayanışma ve bilgi-görgü geçişinin sağlandığı kongre ve diğer toplantıların gerçekleşmesi yanında,  endokrin cerrahisi konusunda bu amaçlarımızı ayrıca  yurtiçindeki cerrahi merkezlerine de  götürmeyi amaçlamaktayız. ECD’nin ana hedefi hazırlanan eğitim programını, üniversite veya diğer hastanelerde genel cerrahi veya endokrin cerrahisi ile ilgilenen bölümlere sunmak ve seçtikleri program bölümlerinin eğitimini o hastanelerde gerçekleştirerek  sağlamaktır.

   Aşağıda sunulan yurtiçinde sağlanacak eğitim programının uygulaması; gidilecek merkezlerde sorumlu olacak cerrah tarafından üstlenilecek ve sunulacak program ortak seçilecektir. Ana program birçok endokrin cerrahisi konusunu kapsayacaktır.

   Eğitimin sunulacağı merkezlerde bu programdan seçilecek konular; sabah teorik (2 saat) daha sonra da ameliyathanede pratik aktivasyon şeklinde olacaktır. Genellikle pratik ve teorik çalışma aynı konuyu içerecek ve eğitimde görev alacak cerrahlar sunulacak ana programın içinde daha önceden belirlenecektir.

   ECD’nin yurtiçi eğitim programının ikinci bölümünü asistan eğitimi oluşturmaktadır. Genel cerrahi eğitimi sırasında, endokrin cerrahisininde ayrıca bilgi ve görgüsünü oluşturmak isteyen cerrah adaylarına bu eğitim programı sağlayacaktır. Bununla ilgili geniş program aşağıda verilecektir.

ECD EĞİTİM PROGRAMI

A- YURTİÇİ MERKEZLERDE ENDOKRİN CERRAHİ EĞİTİMİ

Yurtiçinde farklı merkezlerde sunulabilecek teorik ve pratik (ameliyat) çalışmalarının konuları

1) TİROİD

a) Total Tiroidektomi

b) Boyun Lenf Diseksiyonu

- Santral

- Lateral

c) Tamamlayıcı tiroidektomi

d) Tiroid cerrahisinde yenilikler

e) Minimal invaziv tiroidektomi

2) PARATİROİD     

a) Primer hiperparatiroidizm

b) Sekonder hiperparatiroidizm

c) Nüks paratiroid operasyonları

3) ADRENAL          

a) Adrenalektomi edikasyonları                 

b) Adrenalektomi teknikleri

- Açık adrenalektomi

- Video yardımlı adrenalektomi

- Posterior yaklaşım

- Anterior yaklaşım

B- ASİSTAN EĞİTİMİ

   Endokrin Cerrahisi konusunda kendi çalıştığı hastane dışında ki merkezlerdeki çalışmaları izleyerek bilgi,görgüsünü arttırmak isteyen cerrahi asistanlarına arzu ettiği merkezde “asistan eğitimi “ kapsamında yardımcı olunacaktır.Esas çalıştığı hastane ile gideceği merkez arasındaki iletişimler, kalacağı süre ve program ECD aracılığı ile sağlanacaktır.

Prof. Dr. Tarık Terzioğlu
Prof. Dr. Yasemin Giles
Doç. Dr. Fatih Tunca
(ECD Eğitim Komisyonu)      

Bilgi için: drfatihtunca@yahoo.com